Let viny

Země původu

Česká republika

Copyright

2021

Rok výroby

2008—2020

Premiéra

30. 9. 2022

Minutáž

78 min

Kategorie

film

Žánr

lyrický, rodinný, esej, časosběrný

Typologie

dokumentárnídistribučnístudentskýdlouhometrážní

Originální název

Let viny

Český název

Let viny

Anglický název

Healing Me

Anotace

Časosběrný dokument Let viny je celovečerním debutem Terezy Tary (nar. 1983), absolventky Katedry dokumentární tvorby na pražské FAMU. – Autorka ve filmu sleduje průběh svého psychosomatického onemocnění způsobeného špatnými mezilidskými vztahy. Vyhledává pomoc u léčitelů a neortodoxních psychoterapeutů, poznává jeskyně Moravského krasu, s nimiž cítí zvláštní duchovní spojení, hledá stabilní partnerské soužití, zbavuje se zažitého pocitu viny a usmiřuje se s matkou, vůči níž si dlouho udržovala odstup. – Snímek, jehož název je hříčkou se slovem ledviny, což je orgán, který údajně nejvíce trpí špatnými mezilidskými vztahy, se soustředí zejména na vliv duševního rozpoložení na fyzické zdraví. Upozorňuje také na prozaičtější nebezpečí ohrožující člověka, jako jsou například amalgámové plomby, jejichž škodlivost nebyla v době natáčení ještě šířeji známa. Z rozvětvené struktury dokumentu průběžně vystupuje ústřední téma režisérčiny osobní cesty za duchovním ozdravením, kterou Tereza Tara prezentuje s nevídanou otevřeností. Tématu zdraví se věnovala již v krátkometrážních studentských filmech Hormonální akvárium (2007), V čem je háček? (2007), Ledviny (2008) a Posttraumatická stresová porucha (2011). – Snímek Let viny byl vyvíjen v rámci workshopu Ex Oriente Film, pořádaného Institutem dokumentárního filmu. Režisérka začala dokument vytvářet v době svého bakalářského studia na FAMU a dokončila jím své magisterské studium. Natáčení probíhalo v rozmezí dvanácti let, kdy byly použity materiály z režisérčiných starších bakalářských studentských snímků, a finančně jej částečně pokryla sama Tereza Tara. Veřejnosti byl film poprvé představen na 25. mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, na němž soutěžil v rámci sekce Česká radost. Jeho další uvedení většinou doprovázely besedy s režisérkou.

Obsah

Dokumentaristka Tereza Tara ve dvaceti pěti letech onemocněla. Trpěla bolestmi zad a hlavy, únavou a otoky nohou. Lékaři původ jejích potíží nenašli. – Léčitel František Patloka Tereze pomáhá masáží a terapií dotekem od bolesti zad a hlavy, za jejíhož původce považuje ledviny. Vysvětluje, že medicína zatím není schopná rozpoznat neduhy založené na proudění vnitřní energie. Možnost, jak dosáhnout úlevy, léčitel vidí ve vyváženém životě a odevzdanosti Bohu. – Léčitelka Eva Lányová považuje neduh ledvin za následek špatného vztahu s matkou. Právě nad tímto vztahem se Tereza často zamýšlí. – Terezu prohlíží zubař Jiří Benda. Upozorňuje na škodlivost amalgámových plomb obsahujících rtuť. – Terezina kamarádka Barbora sdílí svou zkušenost s nemocí ledvin. – Patloka upozorňuje na to, že správný lékař musí důvěřovat intuici a respektovat věci přesahující materiální svět. – Tereza během léčby našla předtím nepoznaný klid v jeskyních Moravského krasu. Archeolog Martin Golec líčí historii Býčí skály a její duchovní význam pro předkřesťanskou víru. – V rámci terapie deleguje Tereza své emoce na vybranou zástupkyni. Ta je konfrontována s lidmi, kteří představují filmařčinu rodinu. Tereza tak získává nad svou situací nadhled. Terapie se zaměřuje na její špatný vztah s matkou a odtažitost otce. – Tereza navštíví s matkou Moravský kras. Matka vypráví o mentální anorexii, kterou si dcera prošla po traumatizujícím zážitku na letním táboře zasaženém povodní. V tomto zážitku vidí důvod Terezina uzavření se do sebe. – Při terapii Terezina zástupkyně dochází k závěru, že si filmařka musí uvědomit, jak byla situace obtížná pro její matku, a udělat vůči ní vstřícný krok. – Tereza při terapii popíše vizi, v níž se vrátila do doby matriarchátu. Její osobní krize víry ve vizi způsobila krveprolití a katastrofu. V zážitku vidí odraz svého vžitého pocitu viny. Léčbu spatřuje ve smíření se sebou samou. – Tereza navázala vztah se sochařem Martinem. Soužití na ni má uklidňující a ozdravný vliv. – Léčitel Patloka telefonicky radí ženě, které manželova nevěra způsobuje problémy s ledvinami. Nabádá ji k trpělivosti. Tereza s touto představou ženy-trpitelky nesouhlasí. – Tereza na Býčí skále podstupuje rituál, který ji má smířit s její minulostí. Uvědomuje si problematičnost svého vztahu k mužům. – Tereza a Martin si ve vídeňském muzeu prohlížejí poklady z Býčí skály. – Se svou matkou Tereza probírá rozdíl v přístupu k životu a mezilidské komunikaci, který mezi oběma ženami panuje. – Filmařka vypráví, že čím více začínala rozumět sama sobě, tím více si uvědomovala, že v partnerském vztahu není šťastná. Aby se mohla plně uzdravit, vztah ukončila. – Tereza a její matka dospívají k usmíření a k odbourání psychických bariér, které mezi nimi stály. Spolu s Tereziným novým partnerem a malou dcerou se prochází po Moravském krasu.

Poznámka

Ve filmu je použit zvukový záznam improvizačního představení Jaroslava Duška a Pjéra La Šé'ze (vlastním jménem Petra Knotka) v pražském Divadle Kampa s názvem Malá vizita.

Komentář

Účinkují

Tereza Tara

dokumentaristka Tereza

František Patloka

léčitel

Dagmar Misařová

rozhlasová redaktorka a Terezina matka

Eva Lányová

léčitelka

Jiří Benda

dentista

Martin Golec

archeolog

Martin Kocourek

sochař a Terezin bývalý partner

Alena Dittrichová

tanečnice a choreografka

Bert Hellinger

německý psychoterapeut

Barbora Nádvorníková Zemanová

průvodkyně žen na cestě osobního rozvoje a Terezina kamarádka

Bhagat Johann Zeilhofer

psychoterapeut

Jan Bílý

psychoterapeut

Jaroslav Dušek

herec a esoterik

Pjér La Šé'z

psycholog a herec

Zdeněk Konopásek

sociolog a hudebník

Sofie Kalyani Sarras /ž/

průvodkyně psychospirituálním rozvojem

Eva Elxa /ž/

herečka

Jitka Slámová

fotografka

Kateřina Kramolišová

psychoterapeutka

Lina Németh /ž/

fotografka

Dalibor Habr

Dalibor, Terezin nový přítel

Jasmína Habrová

dcera Terezy a Dalibora

účastníci Výcviku rodinných konstelací Bhagata Johanna Zeilhofera v Osho Shangri Los Angeles Meditation Center

účastníci Výcviku rodinných konstelací Jana Bílého v Domě osobního rozvoje Maitrea

účastníci semináře Berta Hellingera v Praze

účastnice výcviku Mohendžodáro v Osho Sugama Meditation Center

pracovníci Domu osobního rozvoje Maitrea

Štáb a tvůrci

Původní filmový námět

Tereza Tara /ž/

Střih

Črt Brajnik, Ilona Malá (spolupráce)

Zvuk

Viera Marinová (zvuk a mix zvuku), Martin Roškaňuk (záznam zvuku), Lenka Mikulová (záznam zvuku), Viera Marinová (záznam zvuku), Martin Očenášek (záznam zvuku), Petr Kačírek (záznam zvuku)

Postprodukce

Martin Kocourek, Anneta Furdecká (Studio FAMU), Jan Bodnár (Gnomon Production), Magiclab (obraz), Soundsquare (zvuk), Viera Martinová (zvuk)

Výkonná produkce

Anneta Furdecká (Studio FAMU)

Koproducent

Tomáš Šimon (Studio FAMU), Lenka Medová (Studio FAMU), Jan Bodnár (Gnomon Production), Jan Hubáček (Gnomon Production)

Výtvarná spolupráce

Jakub Polách (grafika)

Hudba

Hudba

Dalibor Habr, Tomáš Haluza

Použitá hudba

Bedřich Smetana (Má vlast /Vltava/)

Písně

Valaši, Valaši

Hudba k písni lidová píseň
Text písně lidová píseň
Zpívá Dagmar Misařová

Lokace

Česká republika, Praha (Česká republika), Staré Město (Praha), Týnská ulička (Staré Město), Dům osobního rozvoje Maitrea /interiér/ (Týnská ulička), Josefov (Praha), náměstí Jana Palacha (Josefov), Vysoká škola uměleckoprůmyslová /interiér/ (náměstí Jana Palacha), Malá Strana (Praha), Vlašská ulice (Malá Strana), nemocnice sv. Karla Boromejského /interiér/ (Vlašská ulice), Vilémovice u Blanska (Česká republika), okolí (Vilémovice u Blanska), Habrůvka (Česká republika), Moravský kras (Česká republika), Macocha (Moravský kras), Býčí skála (Moravský kras), Punkevní jeskyně (Moravský kras), jeskyně Kostelík (Moravský kras), Lažánky u Brna (Česká republika), Osho Sugama Meditation Center /interiér/ (Lažánky u Brna), Tišnov (Česká republika), Rosice u Brna (Česká republika), Bílovice nad Svitavou (Česká republika), USA, Kalifornie (USA), Los Angeles (Kalifornie), Osho Shangri Los Angeles Meditation Center /interiér/ (Los Angeles), Rakousko, Vídeň (Rakousko), Přírodovědné muzeum / Naturhistorisches Museum; interiér/ (Vídeň), Německo (Česká republika), Schwandorf (Německo), Oberpfälzer Künstlerhaus /interiér/ (Schwandorf)

Produkční údaje

Originální název

Let viny

Český název

Let viny

Anglický název

Healing Me

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnídistribučnístudentský

Žánr

lyrický, rodinný, esej, časosběrný

Studentský film

5. ročníkKatedra dokumentární tvorbyabsolventskýmagisterský

Země původu

Česká republika

Copyright

2021

Rok výroby

2008—2020

Produkční data

začátek natáčení 1. 6. 2008
konec natáčení 15. 5. 2019

Premiéra

festivalová premiéra 29. 10. 2021 (25. mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava)
předpremiéra 22. 9. 2022 (kino Art, Brno)
distribuční premiéra 30. 9. 2022 /přístupné bez omezení/
slavnostní premiéra 30. 9. 2022 (kino Aero, Praha)

Distribuční slogan

Ať jsou všechny bytosti zdravé.

Výrobce

Tereza Tara /ž/, Studio FAMU (koprodukce), Gnomon Production (koprodukce)

Distribuce

Gnomon film

Technické údaje

Délka

dlouhometrážní

Minutáž

78 min

Distribuční nosič

DCP 2-D, MP4

Poměr stran

1:1,78

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

5.1, digitální zvuk

Verze

česká

Mluveno

česky, anglicky, německy

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české